preloader

افسردگی زمستانی چیست؟ درمان افسردگی زمستانی چگونه است؟


افسردگی زمستانی چیست؟ درمان افسردگی زمستانی چگونه است؟
امتیاز 4.6 / تعداد بازدید : 16929 اشتراک گذاری :

بیماری افسردگی زمستانی یا اختلال خلقی فصلی (SAD) نوعی از بیماری افسردگی می باشد که در فصل زمستان رخ می دهد. زنان بیشتر از مردان تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرند.

برجسته ترین علائم بیماری افسردگی زمستانی عبارتند از:

  • بی حالی و احساس افسردگی که با آغاز فصل پاییز و یا زمستان بروز می کند.
  • بی انرژی بودن
  • تحریک پذیری و زودرنجی
  • پرخوری و افزایش وزن (غالبا اشتها برای خوردن کربوهیدرات ها بیشتر می شود.)
  • عدم علاقه برای حضور در میان جمع
  • افزایش خواب و خواب آلودگی روزانه

عقیده بر این است که افسردگی فصلی جدا از سایر اشکال افسردگی بوده، هر چند که برخی از افراد به صورت منظم با آغاز فصل پاییز و زمستان به این بیماری دچار شده و از آن رنج می برند و سپس با فرا رسیدن فصل بهار و پاییز به تدریج بهبود می یابند.

این علائم معمولا به اندازه ای شدید نیستند که پزشکان را برای انجام مراحل درمان متقاعد کنند اما برای آن دسته از افرادی که تشخیص داده می شود به کمک های پزشکی نیاز دارند، ممکن است تمام دارو ها و روان درمانی های معمول مورد استفاده قرار گیرد. همچنین گزارش هایی مبنی بر موفقیت آمیز بودن نور درمانی برای درمان این بیماری روانی وجود دارد.

تعداد کمی از مبتلایان به بیماری افسردگی فصلی منظم، با فرا رسیدن فصل بهار و تابستان به راحتی به حالت طبیعی خود باز نمی گردند و این حالت منجر به تشدید بیش از حد بیماری می شود.

این امکان وجود دارد که این افراد خاص به بیماری اختلال دو قطبی عاطفی فصلی (افسردگی مانیای فصلی - seasonal manic depression) مبتلا شده باشند. در این حالت می توان از درمان های برقراری ثبات خلق و خوی برای بیماران مبتلا به نوع غیر فصلی آن، استفاده کرد.

چه چیز باعث بیماری افسردگی زمستانی می شود؟

در برخی از افراد، این بیماری ارتباط مستقیم با استرس ها و مشکلاتی که به صورت معمول در این فصل برای آنها به وجود می آید دارد. ممکن است این گونه افسردگی با سایر افسردگی هایی که به علت یک حادثه ی استرس زا به وجود می آیند یک مقدار متفاوت باشد.

از آنجا که برای شروع این بیماری هیچ اتفاقی رخ نمی دهد، لذا علت آن ناشناخته مانده است. این احتمال وجود دارد که علت افسردگی زمستانی به خاطر کاهش نور و دما در این فصل باشد اگر چه این دلایل هنوز اثبات نشده است.

میزان نور می تواند فعالیت های برخی مواد شیمیایی خاص مانند ملاتونین (melatonin) و سروتونین (serotonin) را در مغز تحت تاثیر قرار دهد. همین امر به نوبه ی خود می تواند بر روی خلق و خوی تاثیر بگذارد. در برخی افراد به نظر می رسد که این اختلال به صورت خانوادگی و ارثی بوده و لذا می توان اینگونه نتیجه گرفت که ژنتیک ممکن است در ایجاد بیماری نقش داشته باشد.

درمان افسردگی زمستانی

درمان اختلال خلقی فصلی مانند سایر انواع افسردگی های دیگر است. این درمان ها شامل موارد زیر هستند:

  • دارو های ضد افسردگی
  • روان درمانی مانند رفتار درمانی شناختی
  • فعالیت های بدنی

علاوه بر این روش ها نور درمانی با نور روشن برای درمان اختلال خلقی فصلی مورد استفاده قرار می گیرد.

در این روش درمانی، فرد مبتلا یک لامپ مخصوص در خانه و یا اتاق خود دارد که یک منبع نور قوی را فراهم می کند.

تحقیقات در این زمینه نتایج مختلفی را نشان می دهند. در این تحقیقات روش های مختلفی با منابع نوری متفاوتی آزمایش شده اند.

در مجموع، شواهد به تاثیر کوتاه مدت نور درمانی بر بهبود خلق و خو گواهی می دهد اما با قطع نور درمانی، علائم بیماری افسردگی زمستانی دوباره عود می کنند.

موسسه ی ملی بهداشت، درمان و بهبود پزشکی آمریکا (NICE) شواهد مربوط به نور درمانی را مورد بررسی قرار داده و آن را به طور کلی یک روش غیر قطعی معرفی کرده است اما ممکن است به عنوان دارو نما بتوان از آن استفاده کرد و از مزایای آن نیز بهره برد.

منبع: netdoctor
نویسنده : شفاجو

نظرات کاربران

شما هم میتوانید نظرات خود را در این بخش بیان کنید

برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.


نظری برای نمایش وجود ندارد , شما اولین باشید