preloader

بیماری ALS: علل، علائم، تشخیص و درمان آ.ال.اس


بیماری ALS: علل، علائم، تشخیص و درمان آ.ال.اس
امتیاز 4.6 / تعداد بازدید : 44030 اشتراک گذاری :

ALS چیست؟

ALS یک اختلال عصبی دژنراتیو پیشرونده غیر قابل درمان است. به دلایلی که هنوز کشف نشده اند، سلول های عصبی مغز و نخاع که حرکت ارادی عضلات را کنترل می کنند به تدریج دچار اختلال می شوند. در نتیجه عضلات کم کم از کار می افتند و منجر به فلج شدن و در نهایت مرگ بیمار می شوند. این فرایند معمولا در طول دو تا پنج سال رخ می دهد.

این بیماری فقط سلول های نورون حرکتی تحتانی را تحت تاثیر قرار می دهند. این سلول ها کنترل بخش بزرگی از فعالیت های بدن مانند حرکت دست و پا، بلع و حتی برخی از حرکت های سیستم تنفسی را به عهده دارند. لازم به ذکر است که این بیماری بر روی حواس و قدرت تفکر تاثیری نمی گذارد و به ندرت باعث احساس درد در بیمار می شود.

بیماری ALS یک بیماری نسبتا نادر است. سالانه نزدیک به 5000 مورد جدید در آمریکا تشخیص داده می شود. این بیماری معمولا در سنین بالای 40 سال بروز می کند و میزان شیوع آن در مردان بیشتر از زنان است.

علل بیماری ALS چیست؟

اگر چه علت بیماری ALS ناشناخته است اما توارث در ابتلا به این بیماری 5 تا 10 درصد نقش ایفا می کند. محققان بر این باورند که نقص در آنزیم های محافظتی نیز می تواند در ابتلا به بیماری ALS تاثیر داشته باشد. همچنین وجود مواد سمی در محیط نیز ممکن است بتواند یک فاکتور تاثیر گذار در ابتلا به این بیماری باشد.

برخی از شواهد نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین، پوست حیوانات و یا کودهای شیمیایی می توانند باعث شروع این بیماری شوند. البته این فرضیه تا به حال اثبات نشده است. علاوه بر این عفونت های ویروسی و آسیب های شدید بدنی نیز ممکن است در بروز این بیماری دخیل باشند. تئوری های دیگری نیز برای علت بروز این بیماری وجود دارند که در حال حاضر صرفا یک فرضیه بوده و اثبات نشده اند.

علائم بیماری ALS چه چیزهایی هستند؟

در مراحل اولیه، علائم این بیماری عبارتند از:

  • احساس ضعف در یک اندام و به ویژه در یک دست که به تدریج بیشتر می شود.
  • اختلال در راه رفتن
  • اختلال در عملکرد دست ها
  • ماهیچه لرزه که عبارت است از پریدن ضعیف و موزون ماهیچه در حین انقباض‌های تقریباً غیرارادی یا ناشی از طرز استقرار بدن
  • اختلال در حرف زدن
  • اختلال در بلع

علائم ALS در مراحل پیشرفته عبارتند از:

  • تضعیف سایر اندام های بدن
  • اختلال در جویدن، بلعیدن و نفس کشیدن. ممکن است با سرازیر شدن ناخواسته آب از دهان نیز مواجه شوید.
  • فلج (احتمالا)

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده هر کدام از علائم بالا به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص بیماری ALS چگونه است؟

برای تشخیص بیماری ALS، متخصص مغز و اعصاب از فرد آزمایش الکترومایوگرام را به عمل می آورد. این آزمایش برای تشخیص آسیب های عصبی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین ممکن است برای رد کردن احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند دیستروفی عضلانی، ام اس، تومور ها و سایر بیماری های مشابه آزمایش های دیگری نیز از فرد بیمار به عمل آید.

درمان بیماری ALS چگونه است؟

اگر چه هیچ درمانی برای کند کردن و یا متوقف کردن بیماری ALS وجود ندارد اما دارو ها و لوازم متعددی برای کاهش و یا کنترل علائم این بیماری وجود دارد که می تواند تا حدودی از مشکلات افراد مبتلا به این بیماری کم کند.

از طرفی، فیزیوتراپی می تواند گردش خون را بهبود بخشد و به طولانی تر شدن زمان استفاده از عضلات در مراحل اولیه این بیماری کمک کند. همچنین در برخی موارد، در مراحل شدید تر، پزشک به منظور کنترل علائم افسردگی به وجود آمده در بیمار مجبور به تجویز داروهای ضد افسردگی می شود.

درمان های تجربی بحث برانگیزی نیز برای بیماری ALS وجود دارد که البته هنوز به صورت علمی اثبات نشده اند.

منبع: WebMD
نویسنده : شفاجو

نظرات کاربران

شما هم میتوانید نظرات خود را در این بخش بیان کنید

برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.


نظرات کاربران
محمد احمدی 1400/07/06
تازه فهمیدیم که پدرم این بیماری راداره از۲سال پیش علائم کمکم ظاهرشدو۴تادکترمغزواعصاب بردیم هیچ کدوم متوجه نشدندبااینکه مابه دکترمیگفتیم بیماریشون شبیه ام اس هست ولی بعد۴تادکتربردن وکلی درمانهای بی اثرتازه فهمیدیم