علت و علائم آرتروز لگن و ران چیست؟

امتیاز 10252 / تعداد بازدید : اشتراک گذاری :
هنگامی که غضروف موجود در مفصل ران و لگن آسیب میبیند، آرتروز لگن و ران به وجود میآید. آرتروز از آن دسته مشکلاتی است که گاهی به تدریج رخ میدهد، اما کمکم مشکلات و دردهای بیشتری ایجاد میکند. کیفیت زندگی فرد مبتلا به آرتروز بسیار تحت تأثیر قرار میگیرد. انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد که دلیل هر یک هم با دیگری متفاوت است.
به طور معمول از سوی پزشکهای متخصص، درمانهایی برای کاهش عوارض و علائم آرتروز در ناحیه لگن و ران تجویز میشود. اما باید بدانید که این مشکل حالت مزمن پیدا میکند و برای مدیریت وضعیت ناخوشایند باید به سراغ راهکارهایی بروید که علائم آن را کم میکنند. شرایط جراحی هم وجود دارد و باید ببینید که پزشکان ارتوپد تجویزی برایتان دارند.
به مجموعهای از اختلالات که باعث ایجاد درد و ناهنجاری در بافت استخوانی، عضلهای، رباطها و مفاصل بدن میشوند، بیماری های ارتوپدی، میگویند. این دسته از بیماریها، میتوانند در اثر عفونت، عوامل وراثتی یا انجام فعالیت فیزیکی بیش از حد، ایجد شوند. بیماری های ارتوپدی، فراوانند و بیشتر از هر جای دیگری، نواحی دست و پا را درگیر میکنند. کمبود ویتامین دی، دیابت، عدم آمادگی جسمانی و بالا رفتن سن، بیشترین تاثیر را در ایجاد این دسته از بیماریها، میگذارند.
آرتروز لگن و ران چیست؟
با تخریب و از بین رفتن غضروف موجود در ناحیه لگن و ران، احتمال ابتلا به آرتروز لگن و ران در این ناحیه از بدن قوت میگیرد. مفصل ران، شکلی شبیه گوی و کاسه دارد که حالت توپی و گوی مانند آن بالای استخوان ران قرار میگیرد. در حقیقت غضروف، نقش پوششی لغزنده میان بخش گوی و کاسه را دارد و به این بخش از بدن اجازه تحرک بیدردسر و راحت را میدهد. لابروم هم نوعی غضروف قوی است که در این بخش از بدن به ایجاد ثبات کمک میکند.
با از بین رفتن و مخدوش شدن غضروفهای ناحیه لگن و ران، فاصله میان استخوانها کم میشود. در مواردی که آرتروز لگن و ران وخیم است، استخوانها به هم ساییده میشوند و هرگونه حرکت با درد و دشواری روبهرو میشود. از اینرو، وجود اصطکاک میان استخوانها، منجر به شکلگیری خار استخوان میشود. منظور چیست؟ یعنی استخوانها در بخش لبههای خود دچار رشدی غیرعادی میشوند که شکل اصلیشان را تغییر میدهند. دقت داشته باشید که آرتروز زانو یا نواحی دیگر پا با درد و مشکلات حرکتی همراه هستند.
علائم و نشانههای آرتروز ران و لگن چیست؟
نشانههای ناخوشایند آرتروز میتوانند دائمی یا مقطعی باشند. اما در هر صورت نیاز به پیگیری و مراجعه به پزشک متخصص دارند. از جمله علائم و نشانههایی که بیشتر افراد عنوان کردهاند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بروز درد در داخل یا نزدیکی لگن؛ بعضی از حرکات و ورزشها باعث بدترشدن این وضعیت میشوند. غضروف موجود در ناحیه به طور غیر یکدست و ناهماهنگ شروع به مخدوششدن میکند و هر حرکتی که به ناحیه آسیبدیده فشار وارد میکند، درد و التهاب به وجود میآورد. درد آرتروز به طور معمول در ناحیه کشاله ران، بخش خارجی آن و باسن حس میشود. از طرفی هم ایستادن و راهرفتن زیاد درد را تشدید میکنند.
- سفتی لگن؛ سفت و سخت شدن لگن باعث دشواری حرکت لگن یا چرخش ساق پا میشود. با وجود چنین شرایطی، حتی پوشیدن کفش و جوراب هم ساده نخواهد بود.
- شنیدهشدن صدا؛ لگنی که آسیب دیده باشد و تحت تأثیر آرتروز قرار گیرد، در هنگام حرکت، صدایی از خود بروز میدهد.
- ضعیفشدن لگن؛ این مشکل به طور معمول در اثر کم شدن فعالیت لگن و ران آسیب دیده به وجود میآید. در واقع، آرتروز نمیگذارد که فعالیتهای بدنی زیادی داشته باشید و همین کم تحرکی عاملی برای وخیمترکردن اوضاع و ایجاد ضعف در لگن و ران است. مثلا آرتروز مانع از حرکت یا ایستادن راحت میشود.
این موارد علائم خاص آرتروز لگن و ران بودند. اما این بیماری موجب ضعف سیستم ایمنی کل بدن هم میشود که علائمی مثل خستگی، کم خونی، درجه حرارت بالا، تعریق و از دست دادن اشتها را به همراه دارد. اگر شما هم هر یک از این علائم را داشته باشید باید به موقع برای درمان و مراجعه به پزشک اقدام کنید.
دلایل ایجاد آرتروز مفصل ران و لگن چیست؟
دلایل مختلفی در بروز آرتروز لگن و ران نقش دارند. نیاز است که با هر یک از آنها آشنا باشید تا بدانید که ریشه بروز چنین مشکلی در بدنتان چیست؟
مهمترین دلایل شکل گیری آرتروز مفصل ران و لگن به شرح زیر هستند:
- سن؛ با افزایش سن، ممکن است که غضروفهای موجود در ناحیه ران و لگن از بین بروند و مخدوش شوند. کارکشیدن از این اندامها، روی سلامت و وضعیتشان اثرات منفی میگذارد.
- اضافه وزن؛ هر چقدر اضافه وزن زیادتری داشته باشید، فشار بیشتری هم به ناحیه لگن و ران وارد میشود. چنین فشاری با تخریب غضروفها همراه است و آرتروز را در پی دارد.
- کارکشیدن زیاد؛ مشاغل و ورزشهای سنگین که باعث میشوند، تحرک ناحیه لگن و ران زیاد باشد هم روی غضروفهای این بخش از بدن اثرات منفی میگذارند و احتمال ابتلا به آرتروز را بالا میبرند.
- جنسیت؛ برخی از مشکلات مربوط به مفاصل و استخوانها از جمله آرتروز بیشتر در زنان دیده میشوند. زنانی که در سنین پیش از یائسگی قرار دارند، بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز هستند.
- ناهنجاریهای ساختاری یا رشدی؛ شکل نامنظم استخوانهای تشکیلدهنده ران هم میتواند عاملی برای ایجاد فشار روی غضروفها و تخریبشان باشد.
- محرکهای خود ایمنی؛ برخی از بیماریهای خودایمنی و مشکلاتی نظیر عفونتها در شکلگیری برخی از مشکلات ناحیه استخوانی و ایجاد آرتروز لگن بیتاثیر نیستند.
نحوه تشخیص آرتروز لگن و ران
پزشکان برای رسیدن به تشخیص در خصوص وضعیت آرتروز لگن و ناحیه ران از روشهای مختلفی استفاده میکنند. از جمله این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- متخصصان در ابتدا، اقدام به معاینه وضعیت بدن هر فرد میکنند و سوابق پزشکی او را مورد بررسی قرار میدهند.
- آزمایشهایی در خصوص نشانگرهای ژنتیکی انجام میشود.
- آنتیبادیهای آزمایش فاکتور روماتوئید مورد بررسی قرار میگیرد.
- برای ارزیابی میزان مخدوششدن و از بینرفتگی غضروفها از تصویربرداری با اشعه ایکس هم کمک گرفته میشود.
توجه کنید مشاهده غضروف با اشعه ایکس امکان ندارد، اما از طریق این روش، میتوان فاصله میان استخوانها و مفاصل را مشاهده کرد. البته که اگر غضروفها نازک شده باشند و در آستانه تحلیل رفتگی قرار بگیرند، تشخیص راحتتر خواهد شد.
پزشک متخصص ارتوپدی وظیفه تشخیص و درمان مشکلات سیستم اسکلتی و عضلانی بدن را بر عهده دارد. او همچنین به تشخیص بیماریهای مفاصل، ناتوانیهای جسمی و اطمینان از عملکرد صحیح اندامها، استخوانها، عضلهها، مفاصل، تاندونها و رباطها میپردازد. مهمترین خدمات درمانی این متخصصان شامل بررسی و تعیین وضعیت مفاصل و سیستم اسکلتی از طریق تصویربرداری و تستهای ارتوپدی مانند رادیوگرافی، امآرآی و سیتیاسکن است.
متخصص ارتوپد در مدیریت بیماریها و آسیبهای مختلفی از جمله آرتروز، پیچ خوردگی، درد مفاصل، آسیب های ورزشی، انحراف ستون فقرات، آسیب های اسکلتی، دیسک کمر و غیره هم مهارت دارد.
چه مدت بعد از عمل جراحی آرتروز لگن و ران، بیمار میتواند شروع به راه رفتن کند؟
اینکه بیمار بعد گذشت چند وقت از جراحی میتواند راه برود، به نوع جراحی و ناحیه آن بستگی دارد. به طور مثال، پس از عمل جراحی تعویض مفصل، بلند شدن از بستر در طی ۱ تا ۲ روز بعد از عمل امکانپذیر است. پس از آن، فرد باید با کمک عصا یا واکر راه برود و تمرینات فیزیوتراپی را پیش بگیرد. اما ممکن است که تشخیص پزشک چیز دیگری باشد و برای ناحیه جراحی شده، چند روز بیشتر استراحت را تجویز کند.
درمان آرتروز لگن و ران به کمک دکتر متخصص
اگر دچار مشکلات آرتروز لگن و ران هستید، باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید. سامانه دکتردکتر یکی از بهترین راهها برای ارتباط با متخصصان خبره کشور است. شما میتوانید به راحتی و بدون صرف انرژی و اتلاف وقت از بهترین متخصصها و دکترهای شهر خود نوبت دریافت کنید. کافی است که وارد سایت دکتر دکتر شوید و با توجه به تخصصی که نیاز دارید، شرایط پزشکهای مختلف را بررسی کرده و در نهایت از مناسبترین پزشک برای شرایط خود نوبت دریافت کنید. همچنین اگر سوال یا ابهامی درباره بیماری آرتروز ران و لگن دارید که در این متن به آن اشاره نشده است، آن را در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در میان بگذارید.
تخصص ارتوپدی (Orthopedics)، شاخهای از پزشکی است که روی دستگاه اسکلتی-عضلانی تمرکز میکند. به شخصی که در این زمینه تخصصی تحصیل میکند هم، متخصص ارتوپدی یا ارتوپد گفته میشود. تمرکز تخصص ارتوپدی، روی درمان بیماریهای مربوط به سیستم اسکلتی بدن است و روی استخوانها سیستم ماهیچهها، تمرکزی ویژه دارد.
برگرفته از سایت دکتردکتر(https://drdr.ir/)
نظرات کاربران
شما هم میتوانید نظرات خود را در این بخش بیان کنید
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
نظری برای نمایش وجود ندارد , شما اولین باشید