preloader

مواد غذایی که باعث نفخ و دل درد می‌شوند


مواد غذایی که باعث نفخ و دل درد می‌شوند
امتیاز 4.6 / تعداد بازدید : 11463 اشتراک گذاری :

در این مطلب به مواد غذایی مختلفی اشاره می‌کنیم که مشکلات گوارشی را بالا می‌برند. اگر شما از مشکلاتی مانند نفخ و دل درد رنج می‌برید بهتر است مصرف این مواد غذایی را از برنامه‌ی غذایی‌تان حذف کنید.

 

آیا شما هم از مشکلات گوارشی رنج می‌برید؟ آیا می‌دانید کدام غذاها و خوردنی‌ها باعث نفخ و دل درد می‌شوند؟ در اطراف ما مواد غذایی خوشمزه‌ی زیادی هستند که پتانسیل ایجاد مشکلات گوارشی را در خود دارند. البته واکنش همه به این مواد غذایی یکسان نیست. امکان دارد برخی از خوردنی‌هایی که در این مقاله اشاره می‌شود برای برخی مشکلات گوارشی ایجاد و تأثیری روی برخی دیگر نداشته باشد. در این مطلب به مواد غذایی مختلفی اشاره می‌کنیم که مشکلات گوارشی را بالا می‌برند. اگر شما از مشکلاتی مانند نفخ و دل درد رنج می‌برید بهتر است مصرف این مواد غذایی را از برنامه‌ی غذایی‌تان حذف کنید. اگر متوجه شدید که روده‌هایتان تسکین پیدا کردند و شکمتان صاف‌تر شد به تدریج این مواد غذایی را به رژیم غذایی‌تان برگردانید تا مشخص شود کدامیک باعث ایجاد مشکلات گوارشی بیشتری می‌شوند. لطفاً با ما باشید.

مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات‌ها

اکثر مواد غذایی حاوی کربوهیدرات‌ها تعادل فلور روده‌ها را به هم می‌زند و به این ترتیب باعث ایجاد واکنش‌های التهابی می‌شود که ورم و دل‌درد ایجاد می‌کنند. در بین این مواد غذایی می‌توان به آن‌هایی اشاره کرد که از آرد تهیه می‌شوند مانند کیک‌ها، شیرینی‌ها و پیتزاها، مافین‌ها، پاستاهای تهیه‌شده از آرد سفید و آن‌هایی که حاوی میزان زیادی قند هستند مانند بیسکویت‌ها، غلات تصفیه‌شده و شیرینی‌ها.
اگر شما هم از مشکلات گوارشی مانند نفخ رنج می‌برید در مصرف آرتیشو، باقالی، مارچوبه، گوجه‌فرنگی خشک‌شده، شربت ذرت، کنسانتره‌های میوه، عسل، سیب، گیلاس، انبه، گلابی، هندوانه و دیگر میوه‌ها احتیاط کنید

برخی از چربی‌ها

سه نوع چربی وجود دارد که باعث ایجاد واکنش‌های التهابی شده و روند چاقی را سرعت می‌دهد: چربی‌های ترانس یا روغن‌های هیدروژنیزه، چربی‌های اشباع‌شده (چربی‌های حاصل از محصولات غذایی حیوانی و چربی‌های امگا ۶٫ توجه داشته باشید که امگا ۶ ها برای سلامت بدن لازم‌اند. با این حال اکثر ما اسیدهای چرب امگا ۶ بیشتری نسبت به امگا ۳ ها مصرف می‌کنیم و همین عدم تعادل بین این اسیدهای چرب باعث بروز التهاب می‌شوند. توجه داشته باشید که مواد غذایی مختلفی مانند گوشت‌های فراوری شده، روغن ذرت، روغن سویا و آفتابگردان، کره، پنیر و دیگر محصولات لبنی پرچرب و فست‌فودها حاوی این چربی‌ها هستند و امکان مشکلات گوارشی مانند نفخ و دل درد را بالا می‌برند.

مواد غذایی سرشار از لاکتوز

انواع شیرهای حیوانی حاوی میزان قابل‌توجهی لاکتوز هستند. لاکتوز در روده‌ی کوچک و به کمک آنزیمی به نام لاکتاز تجزیه می‌شود. بدن انسان بعد از گرفته شدن از شیر مادر به طور ژنتیکی برنامه‌ریزی می‌شود تا میزان تولید لاکتاز را کاهش دهد. لاکتوز نیز جزو گلوسیدهایی است که خیلی زود تخمیر می‌شود. مصرف زیاد مواد غذایی حاوی لاکتوز باعث افزایش کار باکتری‌های موجود در روده شده و گاز تولید می‌کند. اگر با مشکل نفخ و گاز معده روبه رو هستید در مصرف بستنی، شیر، ماست‌های هم زده (به جز ماست یونانی)، انواع پنیرها مانند ریکوتا و پنیرهای نرم دیگر احتیاط کنید.
شربت افرا

مواد غذایی حاوی فروکتوز زیاد

فروکتوز به طور طبیعی در مواد غذایی زیادی وجود دارد اما مشکل زمانی بیشتر می‌شود که جذب آن را با مصرف مواد غذایی دیگری مانند شربت ذرت و غیره بیشتر کنید. عسل و شربت افرا نیز حاوی میزان زیادی فروکتوز هستند. توجه داشته باشید مواد غذایی سرشار از این ماده می‌تواند باعث ایجاد گاز، نفخ و اسهال شود. نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۰۸ در Journal of Clinical Gastro-enterology به چاپ رسیده است نشان می‌دهد بیمارانی که دچار سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر هستند با کاهش مصرف مواد غذایی حاوی فروکتوز کمتر دچار نفخ، اسهال، آروغ و مشکلات شایع گوارشی شدند. اگر شما هم از مشکلات گوارشی مانند نفخ رنج می‌برید در مصرف آرتیشو، باقالی، مارچوبه، گوجه‌فرنگی خشک‌شده، شربت ذرت، کنسانتره‌های میوه، عسل، سیب، گیلاس، انبه، گلابی، هندوانه و دیگر میوه‌ها احتیاط کنید.

مواد غذای سرشار از فروکتان

فروکتان‌ها نوعی از فیبرهای غذایی هستند که برای سلامت عمومی بدن و همچنین هضم غذا مفیدند. با این حال باید بدانید که فیبرها توسط بدن انسان هضم نمی‌شوند و به این دلیل بنا به نوع این فیبرها و باکتری‌هایی که در روده‌های شما وجود دارد باعث نفخ و مشکلات دیگر می‌شوند. فروکتان در مواد غذایی متنوعی مانند گندم، جو، گندم سیاه، خرما، گریپ‌فروت، آلو، شلیل، انواع انگورها، لوبیای سیاه، لوبیا سبز، باقالی، لوبیای سویا، آرتیشو، سیر، پیاز و سبزیجات دیگر وجود دارد.

مواد غذایی سرشار از گالاکتو-الیگوساکارید

مواد غذایی مختلفی مانند پسته، سویا، لپه، انواع لوبیاها مانند لوبیای سیاه، باقالی، لوبیا سبز، لوبیا سفید و غیره حاوی زنجیرهایی از قندهایی به نام گالاکتو- الیگوساکارید می‌باشند. بدن انسان فاقد آنزیم‌هایی برای شکستن این زنجیره هستند. به همین دلیل خانواده‌ی لوبیاها تبدیل به غذای باکتری‌های روده‌ها می‌شوند. زمانی که باکتری‌ها از این فیبرهای هضم نشده‌ی لوبیاها تغذیه می‌کنند گاز تولید می‌کنند و نفاخ هستند.
مهمانی

مواد غذایی سرشار از پولیول

به عنوان مثال سوربیتول یکی از پولیول‌های رایج است که در توت‌ها و در میوه‌های حاوی هسته مانند هلو، آلو، زردآلو، گیلاس‌ها و آووکادو وجود دارد. البته توجه داشته باشید که این میوه‌ها و سبزیجات حاوی ترکیبات مغذی هستند که برای سلامتی فوق‌العاده‌اند؛ اما اگر با مشکلات گوارشی مانند نفخ و غیره روبه رو هستید باید در مصرف میوه‌هایی مانند آلو، سیب، تمشک، گیلاس، شلیل، هلو، گلابی، هندوانه و میوه‌های دیگر و همچنین سبزیجاتی مانند گل کلم، قارچ‌ها و آدامس و مواد غذایی حاوی شیرین‌کننده‌های مصنوعی احتیاط کنید.

سوزش معده

آیا بعد از صرف شام یا غذای سنگین احساس سوزش معده و سنگینی می‌کنید؟ آیا مشکل یا درد معده‌تان هنگام شب یا زمانی که دراز کشیده‌اید بیشتر است؟ به این احساس سوزش معده یا همان ریفلاکس معده می‌گویند؛ یعنی اینکه بعد از صرف غذا اسید معده بالا می‌آید. اگر هر هفته بیش از دو مرتبه با این مشکل مواجه می‌شوید به پزشک مراجعه کنید. بهتر است سیگار را ترک کنید، وزنتان را کاهش دهید، حجم غذایی که می‌خورید را کم کنید و بلافاصله بعد از غذا دراز نکشید. (حداقل سه ساعت بعد از غذا می‌توانید دراز بکشید).

اسهال

افرادی که دچار اسهال می‌شوند نه تنها مدفوعشان شل می‌شود بلکه با احساس گرفتگی عضلات، دل درد، حالت تهوع و کم آبی بدن مواجه می‌شوند. اسهال شدید که حداقل یک یا دو روز طول می‌کشد معمولاً به دلیل وجود یک عفونت بروز می‌کند. اسهال‌های مزمن که دو تا چهار هفته به طول می‌انجامد نیز می‌تواند ناشی از وجود باکتری‌ها، ویروس یا انگل باشد. این عفونت‌ها معمولاً با تب و خون در مدفوع همراه هستند که باید هر چه زودتر تحت درمان پزشکی قرار گیرد. دلیل بیشتر بیرون‌روی‌های غیرعفونی ناشی از عدم تحمل مواد غذایی است. زمانی که بدن آنزیم‌های مناسب برای هضم یک ماده‌ی غذایی را نداشته باشد یا زمانی که یک ماده‌ی غذایی باعث تحریک معده شود اسهال، گاز، گرفتگی عضلات و نفخ ایجاد می‌شود.

 

مسعود صدرالدینی

نویسنده : مسعود صدرالدینی

فوق تخصص گوارش و کبد

متخصص بیماریهای داخلی

نظرات کاربران

شما هم میتوانید نظرات خود را در این بخش بیان کنید

برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.


نظری برای نمایش وجود ندارد , شما اولین باشید